Wat zijn de symptomen van artrose? 

gezondheid

Artrose veroorzaakt ontstekingen in de gewrichten en de afbraak en het geleidelijke verlies van gewrichtskraakbeen. Naarmate het kraakbeen slijt, ervaart een persoon pijn en moeite met bewegen. Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening.  

Hoeveel mensen krijgen het 

Het ontwikkelt zich bijvoorbeeld in de hand bij 1 op de 12 mensen boven de 60 jaar. Wat zijn precies de symptomen van artrose? In het beginstadium kan een persoon soms helemaal geen symptomen hebben, maar dit hoeft niet zo te zijn. De symptomen kunnen in één of meer gewrichten optreden en ze lijken geleidelijk aan te verschijnen. De symptomen die zich kunnen ontwikkelen zijn onder andere de volgende:  

 

  • pijn en stijfheid die verergeren na een tijdje niet bewegen van het gewricht 
  • zwelling 
  • moeite om het aangetaste gewricht te verplaatsen 
  • warmte en gevoeligheid in de gewrichten 
  • een verlies van spiermassa 
  • een rooster of knisperend geluid in het gewricht (bekend als crepitus) 

Deze symptomen ontstaan door een aantasting van het kraakbeen in het lichaam. Kraakbeen is een beschermende stof die de uiteinden van de botten in de gewrichten opvangt en de gewrichten soepel en gemakkelijk laat bewegen. Bij mensen met artrose wordt het gladde oppervlak van het kraakbeen ruw en begint het weg te slijten. Als gevolg daarvan beginnen de onbeschermde botten tegen elkaar aan te wrijven, dit kan zorgen voor een hoop pijn. Uiteindelijk vormen zich botknobbels op het gewricht. De medische namen hiervoor zijn botsporen of osteofyten, deze kunnen je gewricht een knobbelig uiterlijk geven. Naarmate de botten van vorm veranderen, worden de gewrichten stijver en pijnlijker.  

Dit artikel bevat geen medisch advies.