Wat doet GABA eigenlijk met je?

studie

GABA is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat als een neurotransmitter in uw hersenen werkt. Niet zo gek dus dat veel mensen in een GABA supplement geïnteresseerd zijn want neurotransmitters functioneren als chemische boodschappers.

De remmende neurotransmitter GABA

GABA wordt zelfs beschouwd als een remmende neurotransmitter vanwege het feit dat het bepaalde hersensignalen blokkeert of remt en de activiteit in uw zenuwstelsel kan verminderen.

GABA in je hersenen

Wanneer GABA zich dan hecht aan het eiwit in je hersenen (dat bekend staat als een GABA-receptor) kan het een kalmerend effect hebben. Dit kan vervolgens helpen bij gevoelens van angst, stress en angst. Het kan tevens goed helpen om aanvallen te voorkomen.

Voeding met GABA

Door de bovengenoemde eigenschappen is GABA de recentelijk ook een populair supplement geworden. Dit komt omdat het niet uit super veel voedselbronnen verkrijgbaar is. De enige voedingsmiddelen die GABA in zich hebben zijn (gefermenteerde) kimchi, miso en tempeh.

Hoe goed werkt GABA?

Maar hoe goed werkt GABA? Het heel natuurlijke kalmerende effect van GABA op de hersenen heeft geleidt tot talloze beweringen over het gebruik bij mensen om via GABA supplementen hun stress te verminderen. Te veel stress hangt zoals we weten onder meer samen met slecht slapen, een zwakker immuunsysteem en een hoger risico op depressie.

Effectiviteit GABA supplementen

Maar hoe effectief zijn GABA supplementen? Er is nog niet veel bekend over de effectiviteit van GABA supplementen. GABA experts weten zelfs nog niet hoeveel GABA de hersenen bereikt wanneer het wordt geconsumeerd als supplement of voedsel. Maar sommige onderzoeken suggereren wel dat het slechts om kleine hoeveelheden gaat.

GABA verlaagd bloeddruk?

In een ouder onderzoek uit 2003 verlaagde de dagelijkse consumptie van een gefermenteerd melkproduct dat GABA bevatte de bloeddruk bij personen met een licht verhoogde bloeddruk na 2 tot 4 weken. Dit werd uiteraard vergeleken met een placebo doelgroep.