dystrofie

Wat is posttraumatische dystrofie?

gezondheid

Wanneer je last hebt van posttraumatische dystrofie ervaar je pijn na letsel of een operatie aan je arm of been. Een ander woord voor posttraumatische dystrofie is complex regionaal pijnsyndroom.

Het opvallende aan deze pijn is, dat deze niet overeenkomt met de aard van het letsel. De pijn kan dus veel sterker zijn of anders aanvoelen dan de pijn die je had toen je geopereerd was of letsel kreeg. Denk bijvoorbeeld aan posttraumatische dystrofie enkel, waarbij je de enkel hebt verzwikt.

Welke symptomen bij posttraumatische dystrofie?

dystrofieVoordat een arts posttraumatische dystrofie vaststelt, zullen er ook andere kenmerken zijn. Dit kunnen naast de pijn onder andere zijn: een warme of juist koude temperatuur op de plek van het letsel, een zwelling, huidverkleuring naar rood of blauw, pijn bij aanraking van het lichaamsdeel en verminderde bewegelijkheid van het lichaamsdeel.

Een arts zal posttraumatische dystrofie vaststellen als aan minimaal vier van de hiervoor genoemde kenmerken wordt voldaan. Naast deze kenmerken kan er ook veranderde nagelgroei optreden, een hogere zweetproductie in handpalm of voetzool en versterkte haargroei op het lichaamsdeel.

Behandeling posttraumatische dystrofie

Over posttraumatische dystrofie is nog veel onbekend en dat betekent dus ook dat de behandelmethodes verschillen. Er kan geadviseerd wordt het lichaamsdeel rust te geven in combinatie met pijnstillers. Maar ook ergotherapie en fysiotherapie in combinatie met medicijnen kan helpen. In de meeste gevallen zal je genezen van posttraumatische dystrofie, maar er zijn ook mensen die restklachten blijven houden.

Als je dus last hebt van hier genoemde klachten, blijf er dan niet mee rondlopen, maar consulteer een arts. Hoewel volledige genezing niet gegarandeerd kan worden, kan er wel veel gedaan worden aan pijnbestrijding en heb je grote kans dat je weer volledig pijnvrij door het leven kan gaan.

Dit artikel bevat geen medisch adives.